Zatvori

BLUBERI

Bluberi je junak koji se izdvojio iz postojeće priče i stripa. Poručnik Majk Stiv Donovan, zvani Bluberi, bio je jedan od glavnih junaka u klasičnoj vestern priči „Fort Navaho“. On je oficir legendarnog Sedamnaestog puka američke konjice sa štabom u tvrđavi Navaho. „Fort Navaho“ je počeo da izlazi 1963. u strip magazinu „Pilot“, i tek kasnije će posati prva epizoda sage o poručniku Bluberiju.

 Od svog nastanka strip je prešao put od klasičnog vesterna rađenog po uzoru na žanrovski holivudski strip, do revizionističkog dela s antiherojem u glavnoj ulozi. Evropski kritičari strip o Bluberiju smatraju najboljim delom te grane umetnosti.
Čudan je život.
Ja to znam, ali nisam do sada hteo da kažem. Javljao sam se tu i tamo učiteljici na postavljeno pitanje koje je za odgovor imalo rečenicu s početka, ali me je uvek ignorisala dajući prednost odlikašima. Svojevremeno sam počeo žešće da bubam kada su mi za neku ribu iz starijih odeljenja, u koju sam bio do smrti zaljubljen, rekli da „to“ karaju odlikaši. Ispostavilo se da je to zaista jedna od najvećih zabluda čovečanstva.

mladi-blueberry

On, za razliku od nekih, nije došao tiho i ušao u legendu, on je nesnosno bučan i nesnosno pravdoljubiv, da ne kažem politički nekorektan!

Kada sam to skapirao, vratio sam se svom omiljenom piscu iz detinjstva Karlu Maju i njegovim herojima, Indijancu po imenu Vinetu i njegovom ortaku, kauboju Old Šeterhendu, i batalio egzaktne nauke. Gutao sam i knjige o Crnom gusaru, koji se borio protiv zlikovaca koji su mu ubili braću, Zelenog i Crvenog gusara. To vam je nešto kao Robin Hud, ali na moru. Knjige o gusarima nam je u mom starom kraju otkrio Danko, matori gej koji je nepogrešivo znao koga da regrutuje u svoje carstvo. Nas koji smo gotivili ribe nije dirao, a umeo je da nas u parkiću animira svojim krajnje maštovitim pričama o putovanjima i ljudima koje je tada upoznavao. Tada sam otkrio da biti gej nije zarazna bolest, ali to je već neka druga priča.

Dok nismo upoznali Danka, nama klincima svi gejevi izgledali su kao Fredi Merkjuri. Znate koja je sličnost između Fredija i mog ćaleta? Umrli su na isti dan 1991. Bedak. Nije meni baš nešto žao Fredija, ali mi jeste žao oca.

Dok ovo pišem, moj mali sinak kunta pored mene. Kakva li je njegova sudbina?! Ne smem ni da mislim na tu temu. Neka ga zasad ovako, biće mu OK dok ga ja budem čuvao. Dobiće i prvu životnu lekciju od oca: „Ne smeš da budeš pička! Moraš da budeš kao poručnik Bluberi!“, a posle neka mu je dragi Bog u pomoći.
Bluberi je junak koji se izdvojio iz postojeće priče i stripa. Poručnik Majk Stiv Donovan, zvani Bluberi, bio je jedan od glavnih junaka u klasičnoj vestern priči „Fort Navaho“. On je oficir legendarnog Sedamnaestog puka američke konjice sa štabom u tvrđavi Navaho. „Fort Navaho“ je počeo da izlazi 1963. u strip magazinu „Pilot“, i tek kasnije će posati prva epizoda sage o poručniku Bluberiju.

bluberi1
Nemirnog i znatiželjnog duha, Bluberi nezavisno od svoje službene moći upotrebljava sebi podređene ljude i vodi svoje samostalne ratove. On je neprijatelj bezobzirnih revolveraša i pripadnika pljačkaških plemena Apača. U avanturama i opasnostima rizičnih poduhvata uz njega je njegov nerazdvojni prijatelj Džimi Meklur. Neustrašiv i nepokolebljiv, Džimi se pokorava samo jednoj sili – boci viskija, i ta njegova sklonost jednaka je Bluberijevoj strasti ka avanturi i kockanju.
Fizičke karakteristike glavnog junaka urađene su prema francuskom glumcu Žan-Polu Belmondu, mada iskreno verujem da se autoru ukazao i lik Suzane Zlatanović a.k.a. Loona Loo, beogradske multipotentne umetnice. Uspešno izlazeći iz mnogih uzbudljivih događaja i opasnosti, dvojica drugara stekla su naklonost mnogih ljubitelja stripa. Scenario za ovaj strip uradio je Žan-Mišel Šarlije, a crtač je Žan Žiro, kasnije poznat i pod nadimkom Moebius. Serijal brzo stiče popularnost zahvaljujući izuzetnim Žiroovim crtežima, ali i uzbudljivom i istorijski potkovanom scenariju.

Majk Bluberi ima sve što treba da se ima da bi se opstalo za stolom za kojim se igra poker: dobre živce, novac i sreću“, objašnjava Dok Holidej društvu za kartaškim stolom u salunu u Tumbstounu svoju tvrdnju da ne treba da sumnjaju da je pomenuti Bluberi tamo neka varalica.

Od svog nastanka strip je prešao put od klasičnog vesterna rađenog po uzoru na žanrovski holivudski strip, do revizionističkog dela s antiherojem u glavnoj ulozi. Evropski kritičari strip o Bluberiju smatraju najboljim delom te grane umetnosti. S razvojem stripa napredovao je i Žirardov crtež, tako da svoje zlatno doba strip doživljava od desete epizode pod naslovom „General Žuta Glava“, koja je kod nas prevedena kao „Suludi general“, u kojoj Bluberi, ulazeći u sukob sa svojim pretpostavljenim, pokušava da spreči pokolj nad Indijancima.

Nakon ove sledi niz odličnih epizoda: „Zlatna planina“, „Planina duhova“, „Chihuahua Pearl“, „Čovek vredan 500.000 dolara“, „Balada o kovčegu“, „Odmetnik“, „Anđeosko lice“, „Slomljeni nos“, „Dugo putovanje“, „Fantomsko pleme“, itd.

Vremenom Bluberi postaje klasičan vestern junak – kockar, ženskaroš, buntovnik, često u sukobu sa zakonom, nepravedno optuživan, praćen svojim vernim prijateljima Meklurom i Red Nekom. Ono što je zanimljivo, to je da strip u pozadini ima istorijske događaje u kojima se pojavljuju (logično) i neke istorijske ličnosti. Autori stripa uspevaju da od prve do poslednje strane svake epizode održe koncentraciju i zainteresovanost čitaoca.
On, za razliku od nekih, nije došao tiho i ušao u legendu, on je nesnosno bučan i nesnosno pravdoljubiv, da ne kažem politički nekorektan!

Povezane teme:

Deli:

<< DUGO PUTOVANJE NA DORĆOL UTOČIŠTE BEOGRADSKOG DUHA >>