Zatvori

Promene u prirodi i zdravlje (Oznaka sezone)

U drevnim kineskim knjigama o medicini piše da klimatske promene veoma utiču na ljudski organizam. Zbog toga je važno održavanje ravnoteže između stanja u kom se nalazimo i spoljašnje sredine

Oznake sezone

U drevnim kineskim knjigama o medicini piše da klimatske promene veoma utiču na ljudski organizam. Zbog toga je važno održavanje ravnoteže između stanja u kom se nalazimo i spoljašnje sredine.

Kinezi smatraju da su čovek i priroda jedinstvena celina, a klimatske promene intenzivno povezuje sa pet ljudskih organa. Srce se povezuje sa letom, jer je tokom ovog godišnjeg doba srce najaktivnije u odnosu na ostala tri godišnja doba.

Ravnoteža između čovekovog organizma i promena u prirodi osnov je dobrog zdravlja. Da bi se to postiglo, neophodno je prilagođavanje tim ciklusima. Zbog toga Kinezi u svakodnevnom životu poštuju oznake sezone, koje pokazuju klimatske promene i upućuju na načine očuvanja zdravlja.

Stari Kinezi su na osnovu kretanja Sunca podelili godinu na 24 oznake sezone, a svaka traje 15 dana. Osam sezona se odnosi na klimatske promene i promene godišnjih doba (ličun, čunfen, lisjia, sjiadži, lićiu, ćiufen, lidong i dongdži), pet sezona simbolizuje promene temperature (sjiaošu, dašu, čušu, sjiaohan i dahan), sedam sezona se odnosi na količinu padavina (jušui, guju, bailu, hanlu, šuangđiang, sjiaosjue i dasjue), a preostale četiri su pokazatelj fenomena prirodnih pojava (đingdže, ćingming, sjiaoman i mangdžong).

Kineske 24 oznake sezone pokazuju kretanje Sunca. Sezone u prvoj polovini godine obično počinju 6. i 21. u mesecu, a u drugoj polovini godine 8. i 23. u mesecu. Zbog razlika u kineskom i zapadnom kalendaru, moguće je da sezona počne dan pre ili kasnije po zapadnom kalendaru.

 

ĐINDŽE

BUĐENJE ZEMLJE

Period đingdže počinje 5. ili 6. marta. On označava rast temperature i buđenje insekata iz zimskog sna i ovo je znak da počinje prolećna obrada zemlje.

Tokom ovog perioda treba da, u skladu sa svojim karakterom i fizičkim stanjem, poradimo na sferama duha, svakodnevnog života i ishrane, tj. na zaštiti zdravlja. Zbog različitih fizičkih i psihičkih osobina ljudi imaju različita zdravstvena stanja, pa je i zaštita zdravlja različita.

Kineska drevna medicina je prema građi tela, izgledu kože, sposobnosti svesti, emotivnom stanju, karakteru i reagovanju na klimatske uticaje, napravila podelu fizičkog stanja ljudi na pet vrsta: drvo, vatra, zemlja, zlato i voda. Na osnovu pokazatelja krvi dobijenih na osnovu stanja kože lica, ruku i nogu, svaka od tih vrsta je dobila još pet podvrsta i zato kod nas Kineza postoji 25 vrsta ljudi po fizičkom stanju.

Ono se može promeniti ukoliko imate pozitvan stav prema životu, poklanjate pažnju zaštiti svog zdravlja i ispravljate loše životne navike.

Zaštita zdravlja za četiri glavne vrste fizičkog stanja:

Nedostatak energije jin

Ljudi koji imaju ovakav karakter mršavi su, tople su im ruke i noge, nestrpljivi su, loše spavaju, ne podnose toplotu tokom proleća i leta i vole hladna jela.

Stabilizacija duhovnog stanja: Pošto su nestrpljivi, uvek nervozni i ljuti na sve, ova vrsta ljudi treba da nauči da se smiri. Preporučuje se da izbegavaju učešće na sportskim i umetničkim takmičenjima.

Životno okruženje: Ukoliko im to finansijsko stanje omogućava, treba da provedu odmor tokom proleća i leta na moru ili planini. Takođe treba da žive u stanovima koji su van domašaja ulične buke.

Ishrana: Ova vrsta ljudi treba da jede što više lagane hrane, kao što su med, mlečni proizvodi, riba, povrće, voće. Treba da izbegavaju ljutu i začinjenu hranu.

Sportovi: Posebnu pažnju treba da posvete zaštiti jetre i bubrega. Ne treba da se bave žestokim sportovima. Preporučljivo je da se bave, na primer, tai đi ćuanon, jednom vrstom kineske borilačke veštine.

 

Nedostatak jang energije

Većina ljudi ove vrste ima problema sa prekomernom težinom i osećajem hladnoće u rukama i nogama i oni u principu ne podnose hladnoću.

Stabilizacija duhovnog stanja: Pošto su ljudi ove vrste uvek neraspoloženi i često osećaju bezrazložan strah ili tugu, trebalo bi što češće da slušaju muziku i da provode vreme družeći se sa prijateljima.

Životna sredina: Ova vrsta ljudi po pravilu ima problema sa aklimatizacijom, pa bi tokom zime trebalo da biraju toplija mesta, tj. da pospešuju jang energiju, a tokom proleća i leta što duže da borave u sunčanim banjama.

Sportovi: Za njih je optimalno pešačenje, sporo trčanje i borilačka veština tai đi ćuan. Boravak u sunčanim i vazdušnim banjama im je neophodan radi jačanja jang energije.

Ishrana: Treba što više da jedu hranu koja će im dopuniti jang energiju, a to su jagnjetina, piletina i divljač, posebno meso jelena.

 

Zastoj u cirkulaciji

Ljudi čija je koža suva, a boja lica, usta i očne duplje tamnija, pripadaju ovakvom fizičkom stanju.

Stabilizacija duhovnog stanja: Najvažnije je da uvek održavaju dobro raspoloženje jer će im radost pomoći da poboljšaju prohodnost krvnih sudova. Loše raspoloženje i depresija pogoršavaju opšte zdravstveno stanje.

Sportovi: Treba da se što više bave sportovima koji koriste radu srca i krvnim sudovima. Ples i tai đi ćuan su dobar izbor za ovakve ljude, a pomoći će im svakako i povremene masaže.

Ishrana: Treba što više da jedu hranu koja poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju kao što su bademi, crna soja, kupus i sirće.

 

Tanši, tako kažemo na kineskom

Ova vrsta ljudi po pravilu ima višak kilograma i opuštene mišiće, voli masnu hranu i uvek su pospani.

Životna sredina: Treba da izbegavaju da stanuju u hladnom i vlažnom stanu.

Ishrana: Treba da jedu što više hrane koji prija slezini i doprinosi izbacivaju tečnosti iz tela. To su bela rotkva, kupus, luk, urma, crvena soja. Njima je zabranjena masna hrana, kao i sokovi i alkohol. Takođe treba da izbegavaju preobilne obroke.

Sportovi: Treba redovno da upražnjavaju pešačenje, sporo trčanje, igre loptama i plesove.

caj

Čunfen

OČUVANJE ENERGIJE

Prolećna sezona Čunfen obično počinje 20. ili 21. marta i traje do 4. ili 5. aprila. Ova sezona pada u sredini proleća, u vreme ravnodnevice.

S obzirom na činjenicu da tokom Čunfena dan i noć traju po 12 sati, radi zaštite zdravlja treba voditi računa o očuvanju ravnoteže između jin i jang energije.

Kako i na koji način optimizirati funkciju organa, postići balans između organizma i spoljnog sveta i obezbediti relativno stabilno i uravnoteženo stanje ljudskog tela u celini – to je  suština zaštite zdravlja.

Prema stanju jin i jang energije u različitim periodima godine, treba prilagođavati unutrašnje tokove organizma, kao i mentalnu i sportsku aktivnost. Treba izbegavati neodgovarajuće sportove, koji narušavaju ravnotežu između unutrašnje i spoljne sredine ili nanose štetu pojedinim organima i negativno utiču na njihovu funkciju. Savremena medicina je potvrdila da poremećaj metabolizma može da uzrokuje preveliku akumulaciju pojedinih elemenata koji dovode do raznovrsnih bolesti. Primera radi, bolesti srca i krvnih sudova usko su povezane sa neravnotežom jin i jang energije. Smatra se da ljudi različite starosne dobi imaju različite prehrambene potrebe, a unos neophodnih mikroelemenata takođe treba prilagoditi posebnim zahtevima organizma.

Period između kineske sezone Ličun do sezone Ćingming, koji dolazi posle nje, period je rasta trave i drveća, a kada je reč o čoveku, njegov krvotok i hormonska aktivnost su u fazi uspona. U tom vremenskom razdoblju česće su pojave visokog krvnog pritiska, neredovnih ciklusa kod žena, hemoroida i alergija.

Zato je u zaštiti zdravlja veoma bitno izbalansirati realne potrebe našeg organizma i regulisati dnevni jelovnik.

Primera radi, ako kuvate ribu, rakove, škampe i ostalu hranu koju Kinezi tretiraju kao hladnu, treba kao dodatke da koristite luk, đumbir, rakiju, sirće i druge začine blagog karaktera, jer ćete tako zaštititi slezinu i želudac. Preporučljivo je da svakodnevno negujete dobro raspoloženje, bavite se fizičkim aktivnostima i idete u krevet i jedete uvek u isto vreme.

Ovoj sezoni posebno odgovara ovo jelo:

Luk i patlidžan

Potrebno je:

25 g crnog luka

500 g patlidžana

mladi luk, đumbir, skrob, soja-sos, šećer, so i ulje.

Priprema:

Priprema se tako što se oprani patlidžan iseče na pola, onda zaseče po dužini na svaka četiri centimetra, a po širini na dva, ali tako da se ne ošteti kora. Zatim se isecka mladi luk, đumbir i crni luk. Na vrelom ulju patlidžani se prže dok ne dobiju zlatnožutu boju, pa se doda đumbir, soja-sos, so, crni luk i malo vode. To se dinsta na blagoj vatri još desetak minuta, a zatim se doda mladi luk, šećer i skrob razmućen u vodi.

Ovo jelo smanjuje temperaturu krvi i sprečava krvarenje. Dobro je da ga jedu oni koji pate od visokog krvnog pritiska i arterioskleroze.

 

ĆINGMING

OSMESI NA LICIMA

Ćingming počinje između 4. i 6. aprila. Kada se Sunce okrene na 15 stepeni koordinate huangđinga, tada nastupa ćingming, što na kineskom znači „čisto“. U ovom periodu vreme je toplo, drveće, trave, cveće i ljudi postaju živahni.

vodic za kinu

Zaštita zdravlja tokom ovog perioda je veoma značajna. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, u ovoj sezoni ne treba dopunjavati energiju jetre. Kineski preci su smatrali da tokom proleća ne treba dopunjavati energiju jetre, tokom leta energiju srca, tokom jeseni energiju pluća, a tokom zime bubrega, kao i da energiju slezine ne treba dopunjavati tokom čitave godine.

Svakodnevni život:

Po kineskoj medicini jetra je drvo, drvo proizvodi vatru, a vatra je srce. Zato je tokom ove sezone energija srca jaka. U tom smislu ovo je period oboljenja od velikog krvnog pritiska. Osim toga, vatreno drvo povređuje zlato, koje je po kineskoj medicini simbol pluća, pa tokom ćingminga treba da poklanjamo pažnju sprečavanju bolesti disajnih organa.

U ovom periodu treba da razmišljamo optimistički, često da šetamo u šumi ili na obali reke i da se fizički rekreiramo.

Ishrana:

Predlaže se da što više jedemo hranu koja dopunjava energiju pluća – spanać, na primer, jer koristi svim organima i čisti krvne sudove.

Tokom proleća, starije osobe čija je jang energija u jetri jaka često boli glava i hvata vrtoglavica. Uz to, proleće je period hroničnog bronhitisa, pa treba što više jesti hranu koja eliminiše sluz, dopunjava energiju bubrega i pluća i štiti slezinu.

Prženi račići

Potrebno je:

500 g rečnih račića

100 g ulja od kikirikija

60 g sirća

15 g soja-sosa

mladi luk i đumbir po 0,5 g

50 g šećera

2,5 g soli

10 g rakije.

Priprema:

Zagrejte ulje na 80 stepeni, stavite račiće i izvadite ih kad im boja bude crvena, a kora hrskava. Ostavite 10 g ulja u loncu, dodajte iseckane komadiće mladog luka i đumbira, sirće, šećer, rakiju, so i soja-sos. Kada je sos prokuvan, stavite u njega račiće i pustite još 5 minuta da se dinstaju i ukusno jelo je gotovo.

 

GUJU

VESNIK LETNJIH VRUĆINA

Guju, poslednja prolećna sezona, počinje oko 20. aprila po zapadnom kalendaru. Po njenom završetku, temperatura brzo raste, povećava se količina padavina, a samim tim raste i procenat vlažnosti vazduha.

U drevnoj kineskoj knjizi o medicini piše da klimatske promene uvek utiču na ljudsko zdravlje. Zbog toga je održavanje ravnoteže između stanja u kom se nalazi organizam i spoljašnje sredine osnova dobrog zdravlja. Lekari tradicionalne kineske medicine za ovaj period predlažu sledeće.

Čim se probudite, popijte što više vode

Guju označava završetak proleća. Ukoliko ne pijete dovoljnu količinu vode, lako ćete izgubiti tečnost, zbog čega će vam opasti imunitet, pa ćete se lako prehladiti ili ćete oboleti od drugih bolesti. Da se to ne bi dogodilo, svakoga jutra, čim se probudite, popijte 250 ml vode. Na taj način ćete sprečiti mogućnost da obolite od srčanih bolesti ili da dobijete moždani udar.

Što manje jedite hranu koja je po karakteru topla

U proleće treba jesti manje masnu hranu, onu koja je bogata vitaminima i mineralima, na primer, sveže povrće. Kinezi veruju da kisela, ljuta ili začinjena hrana tokom proleća i leta oštećuje slezinu i želudac, pa je treba izbegavati. Osim hrane bogate proteinima, povrća i voća, što češće pripremajte čorbe od zelene ili crvene soje, a dobar je i zeleni čaj. Treba da izbegavate jagnjetinu, ljute paprike i upotrebu bibera.

Vodite računa o tome šta jedete

Krajem proleća treba da jedete malo posoljenu, nemasnu hranu. Treba da ograničite unos hrane bogate holesterolom i da jedete slabo začinjenu i hranu sa malom količinom šećera. Podsećamo vas na to da je veoma zdravo jesti manje od 300 g mesa svakog dana.

Jelo koje odgovara ovoj sezoni:

Čorba pripremljena od klica soje

Sastojci: 100 g klica soje, 20 g đumbira iseckanog na tanke komadiće, jedna paprika, ulje, sirće, pileća supa, so.

Pripremanje: Zagrejte ulje, stavite klice soje, a zatim dodajte sirće. Kad klice soje budu mekane, prebacite ih na tanjir. U lonac uspite pileću supu i dodajte đumbir iseckan na komadiće. Kad supa bude gotova, dodajte pržene klice soje i so. Čorbu možete skinuti sa vatre čim voda prokuva.

Dejstvo: Podstiče cirkulaciju i smiruje nerve.

 

Lisjia

POČETAK LETA

Lisjia počinje od 5. do 7. maja po zapadnom kalendaru. U meteorološkom smislu, lisjia označava kraj proleća i početak leta. Kinezi smatraju ovu sezonu veoma važnim periodom u poljoprivrednoj godini. U pojedinim područjima ljudi mere težinu u ovoj sezoni. Kaže se da na ovaj način ljudi mogu da izbegavaju vrućinu, mršavljenje i bolesti tokom celog leta. U južnoj provinciji Điangsji i okolini stanovnici imaju običaj da piju čaj tačno tokom dana lisjia ili će ih otežavati leto. U drevnoj Kini carevi bi dočekali lisjia u predgrađu grada. U tom smislu, lisjia je veoma važna oznaka sezone u Kini.

vodic za kinu

Lisjia počinje pre ili posle aprila po lunarnom kalendaru i ovu sezonu karakterišu sve veća temperatura i sve više zelenila. Ona odgovara aktivnosti srca, zbog čega tokom leta treba da obraćamo pažnju na zaštitu srca.

Srce je organ za kontrolu glavne energije Jang u ljudskom telu. Može da unapredi krvni ciklus i očuva ljudski život. Kinezi smatraju da su čovek i priroda ujedinjena celina, a svaka klimatska promena intenzivno se povezuje sa pet ljudskih organa. Srce se povezuje sa letom, zato je tokom leta ono najaktivnije u odnosu na ostale tri sezone.

Podsećamo vas na to da da se čuvate prehlade, s obzirom na činjenicu da početkom leta temperatura raste, pa se ljudi oblače laganije. Ako se prehladite u ovoj sezoni, naškodićete srcu lekovima koji pospešuju znojenje. Starije osobe treba da obrate pažnju na srčane bolesti tokom ove sezone. Osim toga, u ovom vremenskom periodu treba da budete raspoloženi, jer tuga i patnja ne pogoduju srcu. Kad je reč o ishrani, treba da poštujete princip smanjenog unosa masti i soli. Ujutru možete da jedete malo luka, a uveče da popijete malo crnog vina.

Kako da zaštitite zdravlje početkom leta

Pre svega, treba što više da jedete gorku hranu.

Kineska medicina smatra da gorko povrće igra bitnu ulogu u smanjenju visoke telesne temperature. Zbog toga nutricionisti predlažu da tokom leta što više jedemo kuguu (gorku bundevu), koja može smanjiti visoku temperaturu i umor. Osim toga, pivo, zeleni čaj i čaj kuding (gorki čaj) takođe su dobar izbor.

Što manje se kupajte hladnom vodom.

Sa porastom temperature ljudi vole da se kupaju hladnom vodom, što nije zdravo. Hladna voda zatvara pore na telu, a veliko sužavanje kapilara glave može dovesti do nedostatka krvi, te vrtoglavice, pa čak i šoka.

Obezbedite sebi dovoljno sna.

Tokom leta je dan duži, a noć kraća, povećava se metabolizam, ljudi se uvek osećaju umorno. Zato je tokom leta dovoljno spavanje od velikog značaja za očuvanje zdravlja i podizanje efikasnosti rada i učenja. Da bi se obezbedilo dovoljno sna, treba na vreme ići u krevet i često provetravati prostoriju u kojoj se spava.

Pijte što više vode, manje soka.

Prema rečima lekara, početkom leta gubi se dosta tečnosti. Ljudi treba da piju najmanje 2 do 2,4 l vode svakog dana. Sokovi i druge vrste napitaka sadrže više saharina i elektrolita, koji mogu negativno da utiču na želudac.

Tokom leta treba zaštiti želudac i slezinu. Supa i čorba su pametan izbor u ovoj sezoni. Osim toga, sveže povrće i voće mogu da obezbede dovoljno vitamina, tečnosti, minerala i soli. Lubenica, kugua (gorka bundeva), breskva, paradajz, krastavac i zelena soja veoma su zdrava hrana tokom leta.

 

Sezona Sjiaoman

BRIGA O SVAKODNEVICI

Sjiaoman počinje u trećoj dekadi maja i karakterišu ga sve više temperature. S obzirom na to da dolazi vreme najbogatije jang energijom u odnosu na druge sezone, treba da povedemo računa o svakodnevnom životu i ishrani

 

Tokom perioda sjiaoman organizmu je potrebna lagana hrana – crvena i zelena soja, zimska bundeva, krastavac, celer, šargarepa, paradajz, lubenica, patka, a od riba karaš i šaran. Treba izbegavati luk, đumbir, biber, ljute paprike, pečurke, patlidžan, morsku hranu, govedinu i jagnjetinu.

Preporučljivo je da rano ustajete i ne idete kasno u krevet kako biste sebi obezbedili dovoljno sna i nadoknadili izgubljenu energiju tokom dana.

Kada je o emocijama reč, poznato je da sparno i vlažno vreme izazivaju nervozu i neraspoloženje i zato treba da  obratite posebnu pažnju na raspoloženje da biste izbegli visok krvni pritisak ili druge kardiovaskularne probleme. Najbolji način je da provodite vreme u druženju sa prijateljima ili da se bavite nekim lakšim sportovima, laganim trčanjem ili pešačenjem, na primer.

Izbegnite tipičnu grešku da zbog visokih temperatura pijete hladne napitke i jedete hladnu hranu. To može da dovede do bolova u stomaku ili do dijareje, naročito kod dece i starijih osoba.

Evo i dva jednostavna recepta za zdrava jela za period sjiaoman:

Riba karaš sa jajima

Potrebno je:

500 g karaša

3 jaja

đumbir i biber.

Priprema:

Operite ribu. Sipajte ulje u lonac i, kad se zagreje, stavite u njega karaš. Ispecite ga da postane zlatnožute boje i stavite ga na tanjir. Ispecite potom 3 jaja na oko i njih takođe stavite na tanjir. Propržite iseckani đumbir minut-dva, nalijte 1 l vode i, kad prokuva, dodajte karaš i jaja. Kad baci prvi ključ, dodajte so i biber.

Ovo jelo je dobro jer smanjuje smetnje izazvane vlagom u vazduhu i povećava apetit.

Celer sa kineskim sirom (tofuom)

Potrebno je:

150 g stabljika celera

1 komad kineskog sira (tofua), oko 150 g

so i maslinovo ulje.

Priprema:

Iseckajte celer i tofu na male komade, stavite ih u ključalu vodu i kuvajte minut-dva. Ocedite ih i ohladite vodom. Stavite ih na tanjir, začinite solju i maslinovim uljem i promešajte. Vrlo se jednostavno priprema, a pomoći će da smanjite temperaturu organizma.

 

Povezane teme:

Deli:

<< Čovek i priroda Godišnja doba i naši karakteri >>