Zatvori

Vodič za prepoznavanje pravog Dorćolca

Dorćolac si ako imaš širinu ulice i učionice, širinu poštenja i mangupluka.

Dorćolac se ne postaje obitavanjem na tom divnom geografskom području u okolini Kalemegdana, na ušću Save u Dunav, na obroncima Knez Mihailove, sedenjem po kafićima u Strahinjića Bana.
Dorćolac si ako imaš širinu ulice i učionice, širinu poštenja i mangupluka.
Ukoliko niste upoznati sa modnim trendovima, automobilskim performansama, inovacijama u oblasti ručnog naoružanja (satovi i pištolji), sportskim dešavanjima… jednostavno niste Dorćolac.
Populacija samozvanih Dorćolaca nije mala, kao i onih koji su rođenjem na teritoriji te republike umislili da su Dorćolci. Oni nisu naučili da pravi Dorćolac nikada ne „pozajmljuje“ tuđe stvari u svojoj državi, da je najtiši u sobi punoj osoba jer zna da je najjači, da nikada nema ljubavnicu za koju ceo grad zna.
Oni, takođe, ne znaju da ih pravi Dorćolac doživljava kao sociološku pojavu zvanu CAVA. A šta je zapravo cava? To je osoba koja se pravi da je Dorćolac a ustvari to nije.
Onaj koji poznaje svaku stopu svoga Dorćola, ko se nagledao zagrljaja Save i Dunava, ko je prošao obuku uličnih i akademskih profesora, obuku boksa i basketa, nosio najlepša odela po posebnim cenama, hoda Švabijom, Švicom, Firencom, Parizom… uzdignute glave, siguran u sebe jer neće videti ništa što može da ga zatekne ili iznenadi, istinski je Dorćolac.
Čak i onaj momak koga prozvaše James Bond, nema toliko veština kao jedan istinski Dorćolac.

Povezane teme:

Deli:

<< Beograde, dobro veče Beograde, laku noć >>