Zatvori

SAPE – Udruženje ekstremno elegantnih osoba

Ako se nekada nađete u Kongu i tamo, na ekvatoru, u srcu Afrike, vidite gospodina koji na vrelih 39 stepeni nosi „guči“ bundu ne mareći što se njeni skutovi vuku po kaljuzi, nemojte se iznenaditi. Pred vama je sapueros, pripadnik Društva elegantnih osoba (La Societé des Ambianceurs et des Personnes Élégantes – SAPE)

Odelo je iz raja izašlo

 

Ako se nekada nađete u Kongu i tamo, na ekvatoru, u srcu Afrike, vidite gospodina koji na vrelih 39 stepeni nosi „guči“ bundu ne mareći što se njeni skutovi vuku po kaljuzi, nemojte se iznenaditi. Pred vama je sapueros, pripadnik Društva elegantnih osoba (La Societé des Ambianceurs et des Personnes Élégantes – SAPE)

 

Ovi ekstremno elegantni Kongoanci veruju u nova modna božanstva. Članovi SAPE panteona jesu Kavali, Versaće, Prada, Fendi, Dior. Oni obožavaju odeću. Njihova deviza je jednostavna: što skuplje, to bolje. Biti šik u svakoj prilici, to je njihov ultimativni cilj. Kako jedan stanovnik Kinšase, gde je prosečna godišnja zarada oko 100 američkih dolara, nabavlja bezobrazno skupu garderobu i obuću, pitate se? Pa od šanera, naravno! Tamo gde smo i mi devedesetih kupovali „kiton“ kapute i „feragamo“ odela. Kongo je nakada bio francuska i belgijska kolonija, pa veliki broj emigranata iz ove zemlje živi u Parizu i Briselu, šoping destinaciji iz snova, koju na lokalnom dijalektu nazivaju „lola“, u prevodu – raj). Tu za svoje prijatelje u domovini kupuju markiranu garderobu u autletima, a često ono što nestane iz opljačkanih butika u Rue Cambon završi na ulicama Brazavila. Zvuči poznato?

A sve je počelo kao borba za slobodu. Papa Vembe, megapopularni muzičar šezdesetih, suprotstavio se diktakturi Mobuta Seko Sesea, vladara ubeđenog da je sve što dolazi sa zapada zlo, prljavo i loše. Papa Vembe je na svojoj popularnosti zaradio prilično novca, pa je mogao da kupuje garderobu evropskih dizajnera. Njegovi fanovi ulagali su nadljudski napor da liče na njega. Papa Vembe, samo za njih, u predgrađu Kinšase osnovao je naselje u kom je važio strog dress code. Ulaznica za selo iz snova bila je beretka, sinonim francuskog stila.sapeurs_une

            Briga o savršenom autfitu je ozbiljan, celodnevni posao, koji sapuerosima ne ostavlja mnogo vremena za rad. Zato su se dosetili da svoju pompeznu pojavu unovče. Ako želite da napravite venčanje koje će svi pamtiti, neophodno je da među gostima bude barem nekoliko sapuerosa. Njihovo gostovanje košta, ali afrički ekvivalenti jagodinske Facebook senzacije Hajdi Janković ne pitaju šta košta.

U SAPE modi postoje dva stila: klasičniji sapuerosi iz Brazavila drže se pravila da na sebi nemaju više od tri boje, uključujući i asesoare, dok je stil momaka iz Kinšase bliži hip-hopu, šareniji, slojevitiji, bogatiji u materijalima i formama.

Kulturolozi misle da je ovaj pokret nešto između supkulture i specifičnog kolektivnog ludila. Odeća je malo, ali jedino parče potpune slobode koju mladi u zatvorenom krugu autoritarnosti i siromaštva imaju. Sapeurosi veruju da im odeća omogućava vrhunsku transformaciju. Skupe krpice su njihova magična pilula koja im pomaže da zaborave svoju gorku stvarnost: kuće bez kanalizacije, ulice bez osvetljenja i glad koja ih svake večeri sačeka kod kuće.

 

 

Povezane teme:

Deli:

<< Andjeli garavih... lica Šta kaže Šakira? >>